Arrow arrow-left insta pinterest swipe star ticket stars Icon-close icon-star-empty icon-star-filled icon-star-half Vriendenloterij Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter
Verdieping

Buitenplaats Beeckestijn

Van Vereniging Hendrick de Keyser
1717
Lodewijk XIV
Velsen-Zuid
Rijksweg 134
Buitenplaats Beeckestijn

Beeckestijn is een 18de-eeuws buitenplaats van grote allure, een prachtig voorbeeld van de cultuur van de Hollandse buitenplaats. Het is één van de weinige in zijn geheel bewaard gebleven grote buitens die aan de duinrand in Kennemerland werden gesticht als zomerverblijven van Amsterdamse regenten.

Hal met imponerend marmer en stucwerk

Wit en grijstinten overheersen in de centrale hal. Beeldhouwer-stucwerker Ignatius van Logteren ontwierp het stucwerk. Hij was één van de meest gevraagde decoratieve kunstenaars in Holland in de eerste helft van de 18de eeuw. Het marmer op de vloer is gelegd 'als een open boek'.

Zichtlijnen zorgen voor verbinding tussen de tuinen en het huis.

Hal van Beeckestijn
Zichtas en het marmer dat als een 'open boek' is gelegd.

Niet alleen groen maar ook prachtig roze

Zie je het vermomde stopcontact en het behang met ingeweven bladmotieven?

Een van de kamers in Beeckestijn
Stopcontact in vermomming

Vaste expositie Beeckestijn Omzeild!

De tentoonstelling Omzeild! Buitenplaats Beeckestijn en de komst van het Noordzeekanaal,
gaat terug naar de 19e eeuw. Amsterdam zoekt een oplossing om zijn haven bereikbaar te houden. Een oud plan om een rechte, korte verbinding vanaf Amsterdam direct naar de Noordzee te maken wordt weer opgepakt. De vele meningen en twijfels over de haalbaarheid, betaalbaarheid en route van een zo groot project en zijn te zien in de oude, tentoongestelde documenten en de handgekleurde lithografieën.
Als in 1865 de eerste spade het zand van de 7 km brede duinen bij Velsen in gaat, loopt de route van het kanaal dwars door Buitenplaats Beeckestijn. Bijna was de buitenplaats dus in het Noordzeekanaal verdwenen. Deze tentoonstelling licht een tipje van de sluier op waarom waarschijnlijk de buitenplaats uiteindelijk omzeild is en een ‘knik’ in het kanaal komt.

Beeckestijn Omzeild

Maak een wandeling door de verschillende kamers van het huis

Maak een route door de verschillende kamers van het huis. Er zijn genoeg zitjes, banken en vensterbanken! Let op de kleur van de ruimtes die zo hun eigen sfeer hebben.
Geniet van het huis en de omliggende tuin.

Een van de kamers in Beeckestijn
Een van de kamers in Beeckestijn

Maak een wandeling door de verschillende kamers van het huis

Maak een route door de verschillende kamers van het huis. Er zijn genoeg zitjes, banken en vensterbanken! Let op de kleur van de ruimtes die zo hun eigen sfeer hebben.
Geniet van het huis en de omliggende tuin.

Een van de kamers in Beeckestijn
Een van de kamers in Beeckestijn
Als je het Museumhuis hebt bezocht, vergeet dan ook niet om de tuinen te bekijken! Die zijn zeer de moeite waard en maken het plaatje helemaal compleet.
Annelies de Leeuw
Coördinator
Koetshuis

Buitenplaats

Rijke mensen uit de stad hadden ook in de 18e eeuw een verblijf om in de zomermaanden te vertoeven om de ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van het leven 'buiten'.

Openingstijden

Buitenplaats Beeckestijn is elke donderdag geopend van 13-17 uur en op vrijdag, zaterdag en zondag open van 11-17 uur. 

NB: Beeckestijn is gesloten op 24 juni, 2 en 9 juli i.vm. huwelijken.

Rondleidingen
Rondleidingen door het huis én de tuinen voor groepen vanaf 6 personen is mogelijk van dinsdag tot en met zondag tussen 11-17 uur. Aanmelden via t.renirie@buitenplaatsbeeckestijn.nl.

Tijdens de rondleiding van ruim anderhalf uur neemt een ervaren gids je mee door het hoofdhuis, de bijzondere stijlkamers en langs de verschillende tuinstijlen. We volgen de voetsporen van de bewoners van weleer en leiden je langs de hoogtepunten uit de cultuurgeschiedenis van deze bijzondere buitenplaats zoals de slangenmuren met leifruit en de bloemenwaaier. De tuin heeft diverse stijlen: uniek in Nederland. Foto’s maken is mogelijk.

Elke eerste en derde zondag van de maand vinden er georganiseerde rondleidingen door huis en tuin plaats voor individuen in samenwerking met Natuurmonumenten. Je kunt je hiervoor aanmelden via de website van Natuurmonumenten.
De eerstkomende rondleidingen vinden plaats op 3 en 17 juli, 7 en 21 augustus, 4 en 18 september van 11.00 - 12.45 uur.

Tickets reserveren
Een kaartje voor een bezoek aan Buitenplaats Beeckestijn kost slechts € 6,-. Bezoekers tussen de 12 en 26 jaar betalen € 5,-. Kinderen onder de 12, Huisgenoten en Vriendenloterij VIP-KAARThouders en bezoekers met een Rembrandtkaart mogen gratis naar binnen. Je loopt op eigen gelegenheid door het Huis en de tuin.

Actie: Vriendenloterij VIP-kaart houders mogen 1 gratis introducés meenemen. 

We raden je aan vooraf je ticket te reserveren. Museumhuis Beeckestijn werkt met tijdsloten. Je kiest een dag en tijd uit en weet zo dat je nooit voor een dichte deur staat. Ook kunnen we er zo voor zorgen dat het niet te druk wordt in onze Museumhuizen en jij dus rustig rond kunt kijken. Reserveer een tijdslot met de blauwe Koop Tickets-knop bovenaan de pagina.

Bereikbaarheid
Buitenplaats Beeckestijn is per auto en openbaar vervoer goed bereikbaar. Buitenplaats Beeckestijn is gelegen aan de N208, parallel aan de A22. Parkeren is mogelijk (beperkt aantal plaatsen). 
Reis je per openbaar vervoer? Buslijn 74 stopt voor de deur, halte Rijksweg. Buslijn 74 rijdt via NS-station Beverwijk. Vanaf buslijn 382 halte Parkweg is het slechts 5 minuten lopen.


Contact
Tijdens openingstijden kan je met vragen over het Museumhuis bellen met 06-24829530.

Bezoekadres

Buitenplaats Beeckestijn
Rijksweg 134
1981 LD Velsen-Zuid

Toegankelijkheid

Buitenplaats Beeckestijn is toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Een invalide-toilet is aanwezig.

  • 1600
  • 1700
  • 1800
  • 1900
  • 2000