Arrow arrow-left insta pinterest swipe star ticket stars Icon-close icon-star-empty icon-star-filled icon-star-half Vriendenloterij Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter
Verdieping

Gemeenlandshuis Amsterdam

Van Vereniging Hendrick de Keyser
1726
Barok
Amsterdam
Diemerzeedijk 27
Gemeenlandshuis Amsterdam

De panden van Museumhuis Verdieping zijn enkele keren per maand open. Hier vind je geen volledig ingericht pand maar een kleine expositie gericht op een bijzonder element uit het huis.

Kom eens een kijkje nemen in het statige Gemeenlandshuis. Het huis is omringd door water en heeft een hal met prachtig stucwerk, een monumentaal trappenhuis en zalen met grote schouwen en uitzicht op de omgeving. Bijna 275 jaar was hier het Hoogheemraadschap gevestigd. Ontdek de zalen waar de raad en de dijkgraven vergaderden en dineerden en geniet van de prachtige tuin.

De gevel van het Gemeenlandshuis Amsterdam

Bijna 275 jaar was het gemeenlandshuis het statige onderkomen van het 'Hoogheemraadschap van den Zeeburg en Diemerdijk' en haar rechtsopvolgers. Dit waterschap beheerde de dijk van de Zuiderzee tussen Amsterdam en Muiden. In 1727 verrees het gebouw op de plaats van de oude herberg 'daar de jager uithangt', waar al sinds 1609 door het hoogheemraadschap werd vergaderd. Het Gemeenlandshuis, dat vrij uitzicht had op de Zuiderzee, werd door het bestuur van het waterschap gebruikt als vergaderruimte en uitvalsbasis bij dijkbewaking.

De gevel van het Gemeenlandshuis Amsterdam
Gemeenlandshuis Amsterdam aan het water

Vergaderen in stijl

Het Gemeenlandshuis, dat vrij uitzicht had op de Zuiderzee, werd door het bestuur van het waterschap gebruikt als vergaderruimte en uitvalsbasis bij dijkbewaking. De hoogheemraden konden er overnachten en de inwonende opzichter was ook kastelein voor de heren van het bestuurscollege.

Zaal in het Gemeenlandshuis
Schild in de zaal van het gemeenlandshuis Amsterdam

Een entree met koninklijke uitstraling

Het Gemeenlandshuis heeft een grote hal met prachtig stucwerk. Dit indrukwekkende stucwerk in Lodewijk XIV-stijl werd gemaakt door de stucwerker Christiaan Wittenbeeker.

Decoratie in het trappenhuis van het Gemeenlandshuis
Trappenhuis Gemeenlandshuis

Een entree met koninklijke uitstraling

Het Gemeenlandshuis heeft een grote hal met prachtig stucwerk. Dit indrukwekkende stucwerk in Lodewijk XIV-stijl werd gemaakt door de stucwerker Christiaan Wittenbeeker.

Decoratie in het trappenhuis van het Gemeenlandshuis
Trappenhuis Gemeenlandshuis
Je kunt blijven kijken naar het schitterende stucwerk. Ongelofelijk hoe gedetailleerd en knap dat iemand dit zo mooi heeft kunnen maken. Ik ben dankbaar dat dit bewaard is gebleven.
Pauline Dorhout
Coördinator Museumhuizen Bonck en Barnaart
Stucwerk in de hal van het Gemeenlandshuis Amsterdam
Duizend tinten wit

Hemels stucwerk

Het indrukwekkende stucwerk in Lodewijk XIV-stijl in de hal werd gemaakt door de stucwerker Christiaan Wittenbeeker. Leg je hoofd in je nek en ontdek Neptunus in zijn voertuig omringd door de vier windrichtingen.

Openingstijden en prijzen

Het Gemeenlandshuis Amsterdam is elke zondag geopend van 12.00 tot 16.00 uur in de periode april t/m oktober. Van november t/m maart is het huis de eerste zondag van de maand geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

Koop je van te voren een kaartje?
De Museumhuizen werken met tijdsloten. Je kiest een dag en tijd uit en weet zo dat je nooit voor een dichte deur staat. Ook kunnen we er zo voor zorgen dat het niet te druk wordt in onze Museumhuizen en jij dus rustig rond kunt kijken. Reserveer een tijdslot met de Koop Tickets-knop.

De kaartjes voor panden van Museumhuis Verdieping zijn € 4,-. Kinderen onder de 12, Huisgenoten, VriendenLoterij VIP-KAARThouders en personen met een Stadspas (Amsterdam) groene stip en blauwe ruit mogen gratis naar binnen. 

Actie: Vriendenloterij VIP-kaart houders mogen 1 gratis introducés meenemen. 

Kom je met de auto?
Plan je route dan van te voren. Houd er rekening mee dat de locatie door wegwerkzaamheden lastig te bereiken is. De fietsbrug vanuit IJburg naar de Diemerzeedijk (Jan olphert Vaillantlaan) is toegankelijk gemaakt voor autoverkeer.

Bezoekadres

Gemeenlandshuis Amsterdam
Diemerzeedijk 27
1095 KK Amsterdam
  • 1600
  • 1700
  • 1800
  • 1900
  • 2000