Arrow arrow-left insta pinterest swipe star ticket stars Icon-close icon-star-empty icon-star-filled icon-star-half Vriendenloterij Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter

Villa Rams Woerthe

Van Vereniging Hendrick de Keyser
1899
Art Nouveau
Steenwijk
Gasthuislaan 2
Bezoek vandaag
Gesloten
Bezoek morgen
Gesloten
Museumhuis Rams Woerthe te Steenwijk
Bezoek vandaag
Gesloten
Bezoek morgen
Gesloten

"Je bent van harte welkom in Rams Woerthe. Wist je dat dit ook wel het Downton Abbey van Overijssel wordt genoemd? Het werd gebouwd voor de schatrijke familie Tromp Meesters. Het architectenbureau Van Gendt bouwde met dit huis één van hun duurste villa's. Dat kun je goed zien aan de zwierige smeedijzeren art nouveau-details, het kleurig glas-in-lood en de uitgebreide dienstvleugel. Wij vertellen je graag meer over de bouwkunst, de inrichting en de bewoners. Kom je langs?"

Coördinator

Inge Osinga

Inge Osinga

Kniepertjes bakken in de keuken

Kom je aan de keukentafel zitten? Of ga je liever zelf aan de slag in de keuken? Weet jij wat 'kniepertjes' zijn? Volg je neus!

Kniepertjes bakken
De keuken van Rams Woerthe

Voel je thuis in het huis

De villa heeft een gaaf bewaard interieur waaraan bekende ontwerpers en decorateurs hebben meegewerkt. Imposant zijn de schilderingen, geglazuurde tegels, marmeren lambriseringen, enorme schouwen, het eiken-houten trappenhuis en het gebrandschilderde glas.

De Museumhuizen-krant
Bank in de voorkamer

Aanbellen bij Museumhuis Rams Woerthe

Deze imposante villa werd gebouwd in 1899 en is een prachtig voorbeeld van de 'Nieuwe Kunst', de Nederlandse variant van de Jugendstil of art nouveau.
De naam Rams Woerthe verwijst naar het weiland of 'woerthe' waarop de villa is gebouwd en dat ooit in het bezit was van een burgemeester genaamd 'Ram'.

Aanbellen bij Museumhuis Rams Woerthe
Villa Rams Woerthe

Net als het gezin Tromp Meesters

Wat was de favoriete plek van mevrouw Tromp Meesters? Speelde zij ook spelletjes met haar kinderen aan de tafel of keek ze liever uit over het park en de herten die daar (ook nu nog) lopen? Wat is jouw favoriete plekje?

De Serre
De woonkamer

Net als het gezin Tromp Meesters

Wat was de favoriete plek van mevrouw Tromp Meesters? Speelde zij ook spelletjes met haar kinderen aan de tafel of keek ze liever uit over het park en de herten die daar (ook nu nog) lopen? Wat is jouw favoriete plekje?

De Serre
De woonkamer
"Wat een geweldig leuke verrassing: dit prachtig, mooie huis! Echt even een gevoel alsof je hier woont. En zó liefdevol en zorgvuldig ingericht."
Roelien
Bezoeker Museumhuis Rams Woerthe
Detail van het grote glas-in-lood raam
Art nouveau

Prachtig raam in het trappenhuis van Villa Rams Woerthe

Aan het interieur werd veel aandacht besteed, met meubels en afwerkingen in uiteenlopende stijlen. Het grote glas-in-lood raam in het trappenhuis is een van de art nouveau-pareltjes van Villa Rams Woerthe. Het is ontworpen door Adolf le Comte en heeft als titel 'De Lente'. Naar de mode van de tijd was de natuur een belangrijke inspiratiebron.

RAMS WOERTHE ZOEKT KERNVRIJWILLIGERS

Voor het fraaie Museumhuis Rams Woerthe in Steenwijk zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die onze bezoekers gastvrij willen ontvangen. We willen graag dat ze zich thuis voelen in deze huizen en dat het hen aan niets ontbreekt.

KERNVRIJWILLIGER
Als kernvrijwilliger heb je dezelfde taken als de andere vrijwilligers, maar heb je aanvullende verantwoordelijkheden. Je kunt het pand openen en afsluiten, weet wat te doen bij problemen en bent het aanspreekpunt voor je collega-vrijwilligers. Tijdens je dienst ben jij verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in het Museumhuis.

Wat bieden we je als VRIJWILLIGER of KERNVRIJWILLIGER?
Hendrick de Keyser biedt vrijwilligers een werkplek in dit bijzondere huis, met gezellige andere vrijwilligers. Je ontvangt een persoonlijke toegangspas waarmee je toegang hebt tot alle Museumhuizen van de Vereniging in heel het land en je kunt deelnemen aan een interessant lezingenprogramma. Als KERNVRIJWILLIGER ontvang je een vaste onkostenvergoeding van €15.50 per gewerkt dagdeel (inclusief reiskosten).

Wat vragen we?
Hendrick de Keyser zoekt vrijwilligers met goede sociale en communicatieve vaardigheden. Als vrijwilliger ben je minimaal 3 dagdelen per maand aanwezig. Als kernvrijwilliger ben je twee dagdelen per week beschikbaar (dinsdag t/m zondag). Alle kernvrijwilligers krijgen een opleiding tot Bedrijfshulpverlener aangeboden door de Vereniging.

Specifieke voorkennis is niet nodig, interesse in architectuur en/of de geschiedenis van de regio is gewenst. Daarnaast ben je woonachtig in de gemeente Steenwijkerland of in een van de omliggende gemeenten.

Voor informatie en aanmelding mail je naar i.osinga@hendrickdekeyser.nl.

Openingstijden

Deze week Volgende week
Maandag Ma Gesloten Gesloten
Dinsdag Di 11:00 - 17:00 11:00 - 17:00
Woensdag Wo 11:00 - 17:00 Gesloten
Donderdag Do Gesloten 11:00 - 17:00
Vrijdag Vr Gesloten Gesloten
Zaterdag Za 11:00 - 17:00 11:00 - 17:00
Zondag Zo 11:00 - 17:00 11:00 - 17:00

Tijdens openingstijden kan je met vragen over het Museumhuis bellen met 06-82066980.

Op het moment dat het Museumhuis is gesloten en u een ticket voor het Hildo Krop Museum wilt reserveren, kunt u contact opnemen per telefoon - 06 1593 8251 - of per email - info.krop@gmail.com. Het betreft onderstaande data:
Op Dinsdag 26 april Zaterdag 21 mei en Woensdag 25 mei is het Hildo Krop Museum geopend van 11.00-16.00 uur.
Zie voor informatie www.hildokropmuseum.nl

Prijzen

Volwassenen €8
Jongeren 12 – 26 jaar €5
Kinderen 0 –11 gratis

Gratis voor:
• Huisgenoten
• VriendenLoterij VIP-KAARThouders (per VIP-kaart 1 gratis introducé)
• Bezoekers met Museumkaart

Bezoekadres

Villa Rams Woerthe
Gasthuislaan 2
8331 MX Steenwijk

Toegankelijkheid

De Museumhuizen werken met tijdsloten. Je kiest een dag en tijd uit en weet zo dat je nooit voor een dichte deur staat. Ook kunnen we er zo voor zorgen dat het niet te druk wordt in onze Museumhuizen zodat jij rustig rond kunt kijken. Reserveer een tijdslot via de Koop Tickets-button. 

Museumhuis Rams Woerthe is toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Een plateaulift, een lift en een invalidentoilet zijn aanwezig.

Bezoekers kunnen gratis en onbeperkt parkeren op parkeerdek Gasthuispoort. De uitgang van het parkeerdek bevindt zich recht tegenover de ingang van de villa.

Wat onze bezoekers vinden

Tripadvisor
4,5
ster
ster
ster
ster
ster
Google
4,4
ster
ster
ster
ster
ster

Trouwen in Jugendstil

Villa Rams Woerthe is een trouwlocatie met een majestueuze uitstraling. Als je de groene poort nadert overvalt je een sprookjesgevoel. Eenmaal binnen vergaap je je aan de wandschilderingen, enorme schouwen en het prachtig gebrandschilderd glas. De villa is een schoolvoorbeeld van de Nederlandse variant van de Jugendstil, maar bovenal een plek die je bijblijft. De perfecte locatie voor een mooie bruiloft.

Bekijk de foto's

Ook in huis: Hildo Krop Museum

Hildo Krop, de zoon van een banketbakker in Steenwijk werd uiteindelijk Stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Kom langs en maak kennis met deze veelzijdige beeldhouwer en kunstenaar. De beneden verdieping en een groot deel van het souterrain van villa Rams Woerthe bieden onderdak aan een bijzondere collectie werken van zijn hand.

Naar de site van het Hildo Krop Museum
  • 1600
  • 1700
  • 1800
  • 1900
  • 2000